Domeniul de competență 4: Siguranța


4.1 Dispozitive de protecție

Pentru a proteja dispozitivele și conținutul digital și pentru a înțelege riscurile și amenințările în mediile digitale. Pentru a cunoaște măsurile de siguranță și securitate și a avea o atenție cuvenită fiabilității și confidențialității

4.2 Protejarea datelor personale și confidențialității

Pentru a proteja datele personale și confidențialitatea în medii digitale. Pentru a înțelege cum să folosiți și să împărtășiți informații de identificare personală, în timp ce vă puteți proteja pe sine și pe ceilalți de daune. Pentru a înțelege că serviciile digitale utilizează o „Politică de confidențialitate” pentru a informa cum sunt utilizate datele personale.

Navigarea pe internet poate fi o experiență interesantă. Puteți accesa o întreagă lume a cunoștințelor doar cu un clic pe laptop sau pe orice alt dispozitiv mobil.

Faptul că navigăm de obicei dintr-un loc sigur ca acasă, nu înseamnă că lumea internetului este fără pericole. Trebuie să vă protejați pe dvs. și pe dispozitivele dvs. împotriva atacurilor cibernetice.

Câteva reguli de bază de urmat atunci când sunteți online sunt următoarele:

1. Păstrați informațiile personale private. În viața ta privată împărtășești acest tip de informații cu persoane în care ai încredere. De ce nu ar trebui să faci același lucru pe internet? Imaginează-ți un viitor angajator care știe detalii despre viața ta, pe care nu le-ai dori să le cunoască. Așadar, fiți atenți la ceea ce împărtășiți pe social media!

2. Navigatoarele web și sistemele de operare mobile au setări disponibile pentru a vă proteja confidențialitatea online. Site-urile importante precum Facebook au, de asemenea, la dispoziție setări care îmbunătățesc confidențialitatea. Asigurați-vă că aveți aceste setări de confidențialitate.

3. Evitați să vizitați site-uri periculoase la fel cum nu ați vizita un cartier periculos din orașul dvs.

4. Utilizați o rețea securizată virtuală (VPN) sigură. Când utilizați un Wi-Fi public nu aveți niciun control direct asupra securității sale. Asigurați-vă că dispozitivul dvs. este în siguranță înainte de a furniza informații, cum ar fi numărul contului dvs. bancar sau pinul.

5. Nu descărcați aplicații de pe site-uri în care nu aveți încredere sau nu arătați suspect.

6. Selectați parolele puternice, care sunt mai greu de încălcat cu infractorii cibernetici. Software-ul Manager Manager vă poate ajuta să gestionați mai multe parole, astfel încât să nu le uitați. O parolă puternică este una unică și complexă - lungime de cel puțin 15 caractere, amestecând litere, numere și caractere speciale.

7. Când faci cumpărături online, selectează site-uri sigure. Puteți identifica site-uri sigure, căutând o adresă care începe cu https: (S înseamnă siguranță), mai degrabă decât pur și simplu http: Acestea pot fi marcate și cu o pictogramă cu lacăt de lângă bara de adrese.

8. Nu puneți nimic online pe care nu ați dori să îl vadă un angajator potențial. Internetul nu are buton de ștergere.

9. Fii prudent în viața socială online, așa cum ești în viața socială personală. Oamenii pe care îi întâlniți online nu sunt întotdeauna cei care pretind că sunt. Există multe profiluri false pe social media.

10. Asigurați-vă că software-ul dvs. antivirus este actualizat. Este posibil să nu vă protejeze împotriva tuturor amenințărilor, dar va detecta și elimina majoritatea programelor malware.