Domeniul de competență 4: Siguranța


4.3 Protejarea sănătății și bunăstării

Pentru a putea evita riscurile de sănătate și amenințările la bunăstarea fizică și psihologică în timp ce utilizați tehnologii digitale. Pentru a se putea proteja pe sine și pe ceilalți împotriva posibilelor pericole în mediile digitale (de exemplu, intimidarea cibernetică). Să fie conștient de tehnologiile digitale pentru bunăstarea socială și incluziunea socială.

O altă amenințare în mediile digitale, în special în rândul utilizatorilor tineri, este cyberbullying-ul. Cyberbullying-ul este utilizarea tehnologiei pentru a hărțui, amenința, jena sau viza o altă persoană. Atunci când este implicat un adult, acesta poate îndeplini definiția de hărțuire cibernetică sau cibernetică, infracțiune care poate avea consecințe legale și presupune închisoarea.

Cyberbullying-ul sever, pe termen lung sau frecvent poate lăsa atât victimele cât și bătăușii cu un risc mai mare de anxietate, depresie și alte tulburări legate de stres.

Dacă tu sau cineva pe care îl cunoașteți este o victimă a intimidării cibernetice, luați măsuri imediate pentru a vă proteja, cum ar fi blocarea intimidării și raportarea la poliție. Există centre online sau de apeluri unde puteți cere ajutor. Nu ezitați să faceți acest lucru dacă nu vă puteți descurca singur.